"Крадецът на книги" - Маркъс Зюсак

‘It’s just a small story, really, about among other things a girl, some words, an accordionist, a Jewish fist fighter, and quite a lot of thievery…’
„Крадецът на книги“ е точно това, което корицата обещава – красив загадъчен подарък. Познатата стара история на втората световна война – смърт, мъка, отчаяние… Само че този път Смърт няма да стои безучастно. Смърт обича хората – като шедьовър, който не разбира напълно, но съзерцава с интерес и любов към красивото. Като загадка без отговор, над която си блъска главата толкова често, че вече и не търси липсващото неизвестно. Смърт носи в сърцето си състрадание и жалост за заблудените воюващи човечета, чиито души събира с шепи от бойното поле. Но преди всичко Смърт съзерцава.

Съзерцава и сбъсъка на малката Лизел Мемингер с горчивата реалност – със загубата на семейството й и всички други неща, които войната й отнема. И докато през различни интервали Смърт се появява в живота на момичето за да отведе със себе си една или друга обична душа, тя няма как да не развие симпатия към силното сираче с огромно, разбиращо сърце. Няма как да не развие симпатия и към новото й семейство: към акордеонистът-бояджия Ханс Хуберман, който следва свой собствен кодекс на честта и жена му – Роза Хуберман, която въпреки резкия си нрав винаги подкрепя мъжа си и тайно носи в себе си повече любов към близките си, отколкото те могат да предположат. Не може да остане безразлична и към еврейският юмручен боец Макс Ванденбург, който се крие в мазето на Хуберманови и всяка вечер предизвиква на друбой Фюрера. Няма как да не обикне и съседското момче Руди Щайнер, което тича бързо като Джеси Оуенс (а отвреме на време е също толкова черно) и не се двоуми да скочи в леденостудената вода за една целувка от любимото момиче. Всъщност, оказва се, че Смърт е доста по-сърдечна от очакваното и… е пристрастена към хората.

Това е една прекрасна книга, уникална не само като сюжет, но и като начин на писане, като начин на поднасяне на историята. Героите на Зюсак са завършени и пълнокръвни. С техните вътрешни борби, страхове и прегрешения и с тяхната упорита, трогателна любов те достигат до сърцето и оставят нежния си отпечатък там.

Книгата ще бъде филмирана. Правата са били закупени от 20th Century Fox
Сайтът на книгата - http://www.booksattransworld.co.uk/thebookthief/
Линк към книгата в Goodreads -> http://www.goodreads.com/book/show/1118668.The_Book_Thief

btemplates