"Лейди Л." - Ромен Гари

Искате ли да преосмислите идеологическата си позиция? Идеалист, анархист, либерал…романтик?

Ромен Гари пише новелата Лейди Л. през 1962г. Трудно е да бъде определен характерът на книгата. Между сатира и трагедия, между вяра и цинизъм, стои една 80-годишна дама от висшето британско общество. Стои един павилион пълен с подигравателни картини на целия знатен род, стоят спомените и ориенталската страст, стои един анархист и множество терористични покушения. Объркано, нали?

Съвсем не. Различните позиции показват образите на разкривени огледала и вярвания. Ос разпокъсана между любовта. Идеалисти, анархисти, хедонисти и романтици измерват с омраза колко струва за тях любовта. Къде се преплитат  техните погледи? Няма по-подходящо място от изтънчената красота на една проститутка, на една Анет, която ще стане Диана, която е Лейди Л., символ на свободата и откъслечна неопетненост. Със цинизъм посреща идеологиите на любимите си хора, за да остане сама с парченце спомен от всеки.

Един павилион за поанта, една лебедова песен за анархистичен завършек. Много ирония, защото нищо няма смисъл, освен непостижимото. Напълно обикновеният неизкривен и истински поглед, без замъглени объркани мечти, без идеали, без съвършенство. Героинята намира утеха в обикновеното, но истинското; в непредубедената заигравка със сериозността и насмешливата помпозност на "известните и богатите". Тя винаги ще остане проститутката от улица "Жир", която мисли на френски, а говори на английски. Момичето, което знае повече за човешките страсти, от колкото за британската дипломатичност. Дъщерята и любимата, която не успява да повярва в анархизма, но чистосърдечно мрази "човечеството". Жената, чиято красота не увяхва, а тайните се крият зад усмивка и несдържан нрав.

Авторът на романа се самоубива. Преди това, съумява да бъде за кратко военен, понякога кинорежисьор, когато се налага и дипломат и между другото, печели два пъти "Гонкур" с измама. Лейди Л. е филмирана, но преди да се насладите на София Лорен и Пол Нюман, ви препоръчвам книгата.


btemplates