"Играта на ангела" - Карлос Руис Сафон

След кратък сесиен спек, ето ни отново xD.

     „Играта на ангела“ се развива на фона на бурната и мрачна Барселона в началото на двадесети век. Възелът се заплита около Давид Мартин, момче за всичко в голям вестник, което мечтае да стане писател. И действително, той притежава невероятната дарба да разказва истории като никой друг, дарба която предизвиква или завист или пренебрежителен смях и успява единствено да го превърне в блудкав писател на готически романи пълни с предвидимост и евтини емоции. Творческият му потенциал все пак не остава незабелязан и Давид започва да получава загадъчни  писма от невидим благодетел, който му обещава звездите. Все още млад и изпълнен  с големи надежди, писателят не обръща внимание на  носещите знака на ангела предложения и бързо ги отхвърля. До момента, в който губи всичко, включително самоуважението и живота си. И точно тогава незнайният му покровител добива реален образ - мистериозният господин Корели,  готов да пожертва невероятни суми и ресурси само и само перото на Давид да послужи за неговата кауза. А каква е тя? Кой литературен труд струва сто хиляди песети, че и един щедро отпуснат човешки живот? Създаването на една нова религия например… 
     И докато Давид започва да съзира свръхестествени следи в делата на благодетеля си, неусетно от хватката му се изплъзват всички важни неща, задържащи го в света на здравия разум. Любимата му жена е обладана от саморазрушителна лудост, която бавно я води към сигурна гибел, а той самия постепенно отблъсква от себе си приятелите и близките си, отдаден само и единствено на епичния си литературен труд и всичко свързано с него. В опит да разнищи мистерията около тайнствения господин Корели, той се впуска в едно опасно разследване, което го повежда по почти толкова умопомрачените следи на друг писател, поел идентична задача десетилетия преди него… От същия мрачен непознат, които както изглежда е поверявал амбициозния си проект на много други изтерзани души, векове наред без да промени и частица от същността или облика си. Осъзнал в какво се е забъркал, Давид се опитва да се измъкне от сделката, в която както изглежда е продал душата си.
     Търсейки път навън, той открива само доказателства за собствената си шизофренична лудост, а светът сякаш не отразява господин Корели. Ако господин Корели наистина съществува... Дали мракът, който е обгърнал Давид е продукт на собствения му болен ум или нещо зло го дебне от сенките? Ако иска да спаси живота и душата си, той може да вярва само на себе си.


Други резюмета на книгата:

btemplates

3 коментара:

Христо Блажев каза...

Поздравления за прекрасното място, чудя се как не съм попадал досега на него :) Слагам ви в блог листата ми и ще ви следя с интерес, радвам се, че има все повече пишещи за книги - и то качествени - млади хора.

Zest каза...

Благодарим и ние се гордеем с нашия кът, още е малко нов и така нататък, но живот и здраве ще го поддържаме. Радваме се, че се приема добре и ще се радваме още повече ако наистина си изградим редовна и постоянна "публика" :).

Unknown каза...

Оценявам като много добро резюмето и - цялостно - идеята за блог от такова естество. Може би точно в това - подобен блог - се намира ключът към събуждането на интереса у хората да четат книги. Надявам се, че от една - на пръв поглед малка и нямаща бъдеще - идея желанието към четене на книги ще се увеличи. Само една малка поправка - Андреас Корели предлага на Давид сто хиляди френски франкове, а не - както вие сте написали - песети. Но това не е толкова важно - важна е идеята и усилието, вложено в блога. Привлякохте нов любител на блога и запален фен на Сафон - мен.