"Никога, никъде, никой" - Нийл Геймън

Ричард Мейхю е напълно подготвен за живота си – има спокойна, сигурна работа на бюро, добро заплащане, красива приятелка и уютен апартамент в Лондон. Това за, което не е подготвен е какво ще се случи, когато една вечер от нищото на улицата пред него пада кървящо, облечено в клошарски дрехи момиче и той решава да й помогне. Няма как, някои неща просто трябва да направиш, независимо от всичко и всички. Резултатът – Ричард остава без работа, без апартамент и без красивата си годеница. Горен Лондон го отхвърля, Долен Лондон го поглъща. А Долен Лондон е място, на което не искаш да попадаш…


Клошари-благородници, митични чудовища, престъпници, дребни мошеници – всички са срещу Ричард, или поне на него така му се струва. А той никак не е смел. Нито е силен. И със сигурност не е герой. Но има неща, които просто трябва да направиш, независимо от себе си. 

Невероятно свеж роман, напълно излизащ от рамките на класическото фентъзи. Нищо класическо няма да откриете в Геймън – разчупен непредвидим сюжет, ярки герои, забавни диалози, игриви каламбури и препратки към различни митологични и приказни персонажи. И всичко това в един водовъртеж от напрежение и вълнение, който спира дъха, здраво хваща читателя и не го пуска – от първата, та до последната страница, при някои от нас дори и след това.

btemplates