„Устоите на земята“ – Кен Фолет

Епична история за любов, амбиция, жестокост, вяра и предателство… За всичко човешко и не толкова човешко, за сблъсъка на обикновените хора с привилегированите, за неравностойните битки, за съкрушителните загуби и бляскавите победи. За обратите на живота, които ни завличат на дъното и тези, които ни пращат на върха. История за силата на духа и цената на справедливостта.

Фолет разгръща сюжета на този мащабен литературен труд малко по малко. В стихията постепенно се преплитат образи, толкова очарователни в своята пълнота, че нямаш избор – или ги обичаш или ги мразиш. Без да изпада в задълбочени анализи на психологически профили, писателят щрихира героите си умело и простовато и те оживяват пред теб – сякаш можеш да проследиш причините за действията и решенията им, без допълнителни пояснения от автора.

25 ноември 1120г. – „Белият кораб“ потъва на път за Англия, завличайки на дъното със себе си и единствения пряк наследник на короната. Историческия период след това се характеризира с хаос, непрекъснати единоборства и пълно безправие. Центърът на действието, обаче, не е кралският двор. Интригата всъщност се заплита около все още непостроената катедрала на приората Кингсбридж – за едни символ на надеждата, за други средство за издигане в йерархията, за трети единствена мечта и стремеж… Постепенно този строеж се превръща в ядро на сюжета, притегляйки към себе си ярките персонажи с техните лични борби и душевни терзания.

Приор Филип управлява малкия манастир „Свети Джон в леса“ и за скромната си възраст се слави с мъдрост, смиреност, необичайно остър ум и предприемчивост – съчетание, рядко срещано при повечето монаси. Въпреки тези си качества и добрите си намерения, той дори не може да предположи в какво се въвлича, обещавайки да помогне на младия и амбициозен архидякон Уейлрън Бигод да стане епископ. В замяна получава поста приор на Кингсбридж и нелеката задача да върне към живот това забравено от Бога място. Пречки, обаче, се появяват от най-неочаквани места…

Красивата и решителна Алиена и брат й Ричард – законни наследници на граф Бартоломю, губят всичко в един обрат на войната за престола. С един удар съдбата ги поставя в краката на хората, които са презирали и им показва жестокост, която не са си и представяли. Унизени, обезчестени и пълни с праведен гняв, те се заклеват да си върнат това, което им е принадлежало с цената на всичко. Но „всичко“ се оказва твърде много.

Том е майстор зидар с една-единствена мечта – да построи катедрала. Преследвайки своят блян, той поставя семейството си в опасност и губи любовта на живота си. В този преломен момент, съдбата го среща с Елън – страстна, силна и самоуверена жена, склонна да замени сигурността си за неговата обич. Между синовете им, обаче, пламва мигновена омраза, способна да бележи целия им живот с болка и разруха.

Невероятна плетеница от напрежение, приключения и емоции, разкриваща един смутен исторически период през очите на няколко поколения. Наелектризиращ роман, който ще човърка въображението ви безпощадно. 

Има и сериал, но няма да ви дам линк към него, защото е тъп. Точка. xD

btemplates